Montag, 4. Juni 2012

Weganski obiad - puree z ziemniakow i marchewki z ziolami plus salatka z nasturcji

Moi Kochani, na temat magicznych nasturcji, czyli naturalnych i pozytywnych "antybiotykow" moj artykul tutaj - http://bucardimaria.wordpress.com/2011/05/05/magiczna-nasturcja-czyli-roslina-do-kazdego-ogrodka-magicznego/

Dzis propozycja weganska na obiad lub kolacje. Niestety zdjecia byly robione przy sztucznym swietle i przez to traca wyraz, ale potrawa jest przepyszna. Ta potrawe mozecie wykonac z dodatkiem roznych ziol wg smaku.

Nacisnij zdjecia by powiekszyc.

[caption id="attachment_622" align="aligncenter" width="500"]Weganski obiad lub kolacja - Blog Marii Bucardi Weganski obiad lub kolacja - Blog Marii Bucardi[/caption]

Na samym poczatku gotujemy ziemniaki, marchewke z ziolami np. oregano, odrobinka soli. W tym czasie mozecie przygotowac salatke. U mnie salatka z lisci i kwiatow nasturcji, babki lancetowatej, babki zwyklej, babki rozpierzchlej, lisci mlecza (mniszka), nameni (roslinke opisalam tutaj http://magicznaoaza.wordpress.com/2012/05/23/weganskie-salatki-z-ziol-magicznej-oazy-wskazowki-i-rady-marii-bucardi/), dodalam takze pietruszke, zwykla salate, melon, jablko. Troszke oleju zimnotloczonego. Moi Kochani - mozecie dodawac rozne ziola, tak, jak lubicie!!!

Gdy ziemniaki sie ugotuja, odlewamy wode - tylko troszke zsoatwiamy i miksujemy na tzw. puree (mus) lub ugniatamy. Teraz odstawiamy mus az troszke przestygnie. Do niego teraz tniemy ziola - np. pokrzywe, pietruszke, czy takie same ziola jak w salatce. Delikatnie mieszamy (nie miksujemy!!!) z musem ziemniaczano-marchewkowym. Teraz ukladamy na talerzu obok salatki, dodajemy np. plasterki rzodkiewki i gotowe :-)) Niezwykle szybko i prosto.

[caption id="attachment_623" align="aligncenter" width="500"]Weganski obiad lub kolacja - Blog Marii Bucardi Weganski obiad lub kolacja - Blog Marii Bucardi[/caption]

Wazne - mus jemy WOLNO!!! Dokladnie mieszamy ze slina. Gdy jemy cos takiego zbyt szybko mozna nalapac powietrza i dostac kolki zoladkowej ;-))

Jako deser melon, owoce miechunki peruwianskiej z szalwia.

Do picia - woda zrodlana z sokiem z cytryny i miodem.

Smacznego i dajcie mi znac czy udalo sie wyprobowac i jak Wam smakowalo. Mysle, ze nie musze tutaj dodawac, ze taki posilek to wspaniala dawka swiezych witamin i niezwykle waznych soli mineralnych. Jestes tym, co zjadasz. W imie Milosci do naszej Matki Ziemi Wasza Maria Bucardi

[caption id="attachment_624" align="aligncenter" width="500"]Weganski obiad lub kolacja - Blog Marii Bucardi Weganski obiad lub kolacja - Blog Marii Bucardi[/caption]

W mojej salatce oraz w musie ziemniczano - marchewkowym znalazla swoje mijsce (liscie i kwiaty)
Głowienka pospolita i w tym miejscu przedstawiam ja dla Was jako niezwykle smaczne ziolo "chwast ;-))"

[caption id="attachment_628" align="aligncenter" width="405"]Głowienka pospolita - ziolo jadalne - Blog Marii Bucardi Głowienka pospolita - ziolo jadalne - Blog Marii Bucardi[/caption]

[caption id="attachment_629" align="aligncenter" width="440"]Głowienka pospolita - ziolo jadalne - Blog Marii Bucardi Głowienka pospolita - ziolo jadalne - Blog Marii Bucardi[/caption]

Glowienka w wikipedii - http://pl.wikipedia.org/wiki/G%C5%82owienka_pospolita

1 Kommentar:

  1. Kochana Mario, właśnie zrobiłam sobie podobny obiadek, tylko zamiast ziemniaków do puree uzyłam kalafiora:-)Na koniec posypałam szczypiorkiem i listkami nasturcji. Różnież przepyszne.
    Buziaki;-)

    P.S. Kiedy następny przepis? ;-)

    AntwortenLöschen